perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kopterit

Agility kehittyy koko ajan ja perässä yritetään pysyä. Tällä kertaa kokeilussa oli tekniikkana kopteri. Kopterin on tuonut Suomeen Alen Marekovic. Tässä linkissä on Alenin taidonnäyte asiasta ja tässä linkissä Niinu Linna tekee kopterin ratatreenin osana. Kopterin voi tehdä samaan paikkaan kuin twistinkin, mutta tässä ei tarvitse peruuttaa. Tekniikassa on outoa, että takaakierto ohjataan vastaisella kädellä. Testasin myös suomalaisittain muokattua versiota, jossa takaakierto näytetään koiran puoleisella kädellä. Tässä ongelmana on, että pyörimistä tulee entistä enemmän ja liikkelähtö on hankalampaa. Näköjään Olli teki takaakierron oikeinkin nätisti vaikka hieman omituisesti sen näytin.

Treenirata näytti tältä ja koutsina valkkuryhmän treeneissä oli Tuija. 


Alla on video treeneistä. A-estettä ja putken suoritusta ei näy, koska kuvasin jalalta. Kaikki oleellinen kuitenkin tallentui videolle. Kopteria testasin siis hypyillä 2, 5 ja 14.


Kopteri toimi yllättävän hyvin jo heti ensi yrittämällä. Alkurataa (esteet 1-8) testasin kolme kertaa käyttäen tekniikkana kopteria hypyillä 2 ja 5, este 7 piti tehdä viskinä, koska kopteri vei seinän puolelle. Treeni tuotti tulosta ja ratapätkän ajat paranivat koko ajan: 
1: 9,25 s
2: 9,21 s
3: 9,08 s

Alkupätkään yritin muitakin ohjauksia. Enemmänkin yhdistelmiä olisi löytynyt.
Vaihtoehdot:
- hyppy 2 - vasemman puoleisen siivekkeen kautta takaakierto tai twisti, oikean puoleisen siivekkeen kautta pakkovalssi tai saksalainen
- hyppy 5 - päällejuoksu, viski, pakkovalssi
- hyppy 7, jos hypyn 5 ohjaukselle meni seinän puolelle niin vaihtoehdoksi jäi oikeastaan vain viski, jos pääsi hyppyjen kentän puolelle niin erikoistekniikoita ei tarvittu.

Ensimmäinen omalla tyylillä suoritettu ratapätkä oli kaikista nopein vaikka pakkovalssi-jaakotus näyttikin videollakin vähän hitaahkolta. Erot olivat kuitenkin aika pieniä. Viimeisen yrityksen viski esteelle 5 oli huono, mutta takaakiertona 2-este oli ihan toimiva.
Muut ohjaustekniikat:
1: 8,88 s - Pakkovalssi-jaakotus, päällejuoksu, viski
2: 9,01 s - saksalainen, pakkovalssi
3: 9,38 s - takaakierto, viski

Kaiken kaikkiaan kopteri oli pätevän tuntuinen tekniikka, jota treenaamalla sen voisin jopa ottaa omaan tyyliini. Lisäksi se pisti pohtimaan takaakierron ohjaustapaa ja asioita mitä koira oikeasti lukee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti