sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Juoksukontaktit, RC 1

Muistan kyllä sanoneeni, kun Ego tuli taloon, että opetan sille kontakteille 2o2o. Kuinkas ollakkaan vuosi on muuttanut mieltäni niin paljon, että haluan myös juoksukontaktit. Niinpä käytin yhden huhtikuisen lämpimän päivän (siis ihan koko päivän, yli 16 h) siihen, että tietäisin mitenkä eteenen juoksareiden kanssa. Ohjelmassa siis juoksukontaktit (running contacts = RC), seminaari pidettiin Nauravan koiran ihanassa agilityhallissa ja kouluttajan oli Iida Vakkuri. En aio referoida koko juoksukontatki ideaa tähän, vaan kerron enemmäkseen vain Egon tekemisistä. Lisää juoksukontakteista voi lukea Iidan omasta blogista.


Tärkeintä kuitenkin juoksukontakteissa on, että koira juoksee täysillä. Jos koira juoksee niin täysillä kuin voi ja ylittää harjan niin osuma kontaktiin on varma. Ego on tähän mennessä tehnyt 2o2o-harjoitteita puomin alasmenolla. Sinne se on hakeutunut ihan hyvin, mutta kun laitettiin lelu lankun päähän pysähtyminen unohtui todella helposti.

Aluksi analysoitiin laukkaa ja motivaatiota leluihin (lelut on parempi palkka kuin namit, koska saalisvietti saa koiran juoksemaan nopeammin). Egolla on hyvä meno ja se eteenee hienosti lelulle. Voidaan siis aloittaa lankulla treenaaminen. Huomioitavaa laukassa:
- koira juoksee kovaa niin laukassa etu- ja takatassut ovat erillään eli eivät lyö maahan tasatahtii ja pää on alhaalla selkälinjan jatkeena
- Egolla tulee ennen lelua helposti loppu loikka, joten jos käyttää kuollutta palkkaa niin sitä täytyy pitää tarpeeksi kaukana
- lisäksi Egolla voi lisätä lyhyen putken tai hypyn puomin jälkeen jo aika pian niin se estää loikkimasta


Seuraavaksi pääsimme testaamaan puomia. Ego kulki puomin lankkua pitkin. Oppinut varmaan 2o2o harjoitteissa, koska pienempänä ei osannut. Sitten lisättiin vauhtia. Koska Egon fokus ei ole ihan 100 % eteen niin treenattiin niin, että se lähti puomin päältä. Seuraavaksi treenin aiheita on
- fokus eteen myös lähdössä!
- pysyminen koko juoksun ajan lankulla
- minä heitän palkan niin että Ego juoksee suoraan eikä tee banaania
 --> lähetykset lankulle --> lankun korotus toisesta päästä


Lopussa testasimme vielä A-estettä. Pohdimme kuitenkin, että Egon laukka-askel näyttää niin hyvältä, että voi olla, että A-esteen osaaminen tulee kunnolla opetetun puomin jälkeen eikä erillistä kehikkometodia tarvita ollenkaan. Täytyy A-este siis silti treenata alentamalla se matalaksi ja nostamalla vähitellen. Tämä kuitenkin vasta sitten, kun puomi on valmis.


Ohjelmassa luvassa siis runsaasti puomitreeniä. Mitään varsinaista aikataulua tälle projektille en aio asettaa vaan etenemme aina, kun Ego näyttää olevan siihen valmis. Jos joskus kisoissa saadaan tehtyä esimerkiksi tähän tyyliin puomi (noin 1,5 sekuntia) niin olisi niiiiin tyytyväinen. Egon kanssa on hyvä lähteä kokeilemaan, voidaan hyvin epäonnistua, sitten tehdään vaan kova työ 2o2o-taktiikalla. Ja joka tapauksessa, jos sen opetan  vielä juoksukontaktien rinnalle, niin työmäärä on vakio! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti