perjantai 20. maaliskuuta 2015

Aktiivisuutta Fitbitillä

”Mitään mitä et voi mitata, et voi kehittää.”

Agilityharjoitteluun kuuluu minulla lajitreenin lisäksi fysiikkatreenit ja oikeastaan koko elämäntapa. …It's all because of agility… Jotta omaa kehittymistä ja liikkumista voi seurata, niin sitä varten tarvitaan joku mittari. Ja kun tulokset kirjautuvat ylös, niin tekeminen tehostuu kummasti. 

Hankin noin reilu kuukausi sitten aktiivuusrannekeen ”Fitbit Charge HR”, joka perusomanaisuuksien lisäksi mittaa myös jatkuvasti sykettä ranteesta. Hämmästyttävää ja noloa myöntää niin joka päivä 10 000 askelta ei tule automaattisesti täyteen vaikka olen kahden aktiivisen koiran omistaja. Ja vielä kurjempaa on, että jos itse tulee liikuttua esim. työmatkat, niin koirat senkin aikaa ovat kotona paikallaan. Onneksi on kevät ja valoisampaa, joten lenkit ovat huomattavasti pidentyneet talven pakkas- tai kurakelien jälkeen. 

Fitbit Charge HR mittaat askeleet ja ilmeisesti niiden perusteella matkan. Lisäksi se mittaa kuinka monta kerrosta päivän aikana tulee noustua. Metsälenkillä kerroksia tulee paljon! Unen määrän sen myös määrittää sekä näyttää heräämiset ja levottoman unen mielestäni aika hyvin. 

Erikoisuutena rannekkeessa tosiaan on, että se mittaa sykettä jatkuvasti. Samalla se määrittää koko päivän kalorinkulutuksen. Sykkeen mittaus toimii hyvin rauhallisessa liikunnassa ja lenkkeillessä. Harmikseni erilaisissa jumpissa tai voimatreenissä ranne liikkuu niin paljon, että sensorin on vaikea mitata ja lukemat jäävät alakanttiin. Tämä johtaa siihen, että maksimisykettä ei saa mitattua, koska sykkeitä ei saa niin ylös ilman, että tahti on todella kova, jolloin anturi ei pysy mukana. Mutta leposykkeet ja rauhallisemman liikunnan laite mittaa hyvin. Todella mielenkiintoista on myös seurata laitteen antamaan yhden päivän leposykeen muutosta. Sen avulla pitäisi pystyä huomaamaan, jos on tulossa kipeäksi tai stressaa. Pitäisi pystyä johtuu siitä, että yllätykseni olen huomannut, että hormoonikierto naisilla vaikuttaa todella paljon leposykkeeseen. Minulla on vähän vielä opettelua, että koska leposykkeeni tulisi olla millä tasolla. Nyt olen siis pyörinyt 59–71 bpm välillä. 

Sykkeen avulla ohjelma laskee myös aktiiviset minuutit. Tämä on hyvä seurantaväline siihen, että paljonko hieman tehokkaampaa liikuntaa on tullut tehtyä. Vaikka rankassa liikunnassa tarkkoja arvoja ei saakaan niin silti se lasketaan aktiiviseen liikuntaan.

Agilitytreenin aikana minulle tulee askelia noin 7000 eli noin 5 km. Sisältää siis lämmittelyn ja jäähdyttelyn. Sykkeet pyörivät tekemisen aikana noin 80–130 tienoilla. Pitäisi ottaa vertailukohdaksi myös sykevyö, joten näkisi onko teho oikeasti kovempi.

Askeleet yhden päivän osalta.
Ollin kanssa illalla käytiin agilitytreeneissä, alkulämppä ja loppujäähdyttely illalla keltaisella.
Muuten käytiin vain korttelia kiertämässä. 
Tällä hetkellä maksimi askelmäärä on 18 800, ja se on kävelty WAO-joukkueen leiripäivän aikana. Agility on kyllä tehokas liikuttaja. Mitenkäs lukijoilla, joko olette hankkineet omat mittarit?

2 kommenttia:

  1. Minä mittaan liikkumistani kännykän avulla käyttämällä google Fit sovellusta. Aiemmin oli joku muu, mutta se oli melkoinen energiasyöppö älykännykän muutenkin kuluvalle akulle, mutta Fit sovellukseen olen ollut tyytyväinen. Tuo mittaa liikkumiseen käytetyn ajan ja kyllä se näyttää myös askeleet, mutta en ole tarkemmin katsonut millä tarkkuudella vaan käytän tuota aikaa mittarina. Mulla kun kulkee kännykkä melkein aina lenkillä mukana niin tuo mittaa automaattisesti myös sen liikunnan. Ei tarvitse erikseen käynnistää sovellusta. Periaatteessa sen pitäisi osata mitata kävely, juoksu ja pyöräily, mutta välillä ripeä kävely kirjautuu pyöräilyksi. Nämä pystyy kyllä korjaamaan. Lisäksi sinne voi itse laittaa liikunnat joissa kännykkä ei ollut mukana ja lajivalikoima on iso. Treenipäivinä ohjelmaan tulee liikuntaa ihan vähän vajaa 2 tuntia (noin 10 000 askelta). Treeniradalla en pidä kännykkää taskussa joten rataspurtit jää pois. Mulla tekee tosi tiukkaa saada tavoiteltu askelmäärä täyteen, mutta ohjelman avulla olen pyrkinyt pitämään kiinni tunnin aktiivisesta liikunnasta. Esim. treeneissä seisoskelu tai kouluttamisesta ei liikunnaksi kirjaudu kuin jokunen minuutti.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä sovellukselta. Itse en kanna puhelinta läheskään aina kävelyllä, joten siksi ranneke tuntui itselle luonnollisemmalta vaihtoehdolta. Olen myös huomannut,että kuntosalijumpista ei kerrykään tuota tuntia, koska tehokasta liikuntaa, koska valmistautuminen, alku- ja loppujäähdyttelyt vie yllättävän suuren osan.

    VastaaPoista