torstai 18. kesäkuuta 2015

SM-kisojen medien karsintarata

Lupailin viime blogitekstissä vähän analysoida rataa. SM-kisoissa Jan Egil Eide oli medien karsintaradan tuomarina. Rata oli oikein sopiva, kun 254 koirakosta tuli 57 puhdasta rataa, joista 37 oli alle ihanneajan. Kaikki ratasuoritukset voi katsoa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=em3WARWbPy4

Hylkäyksiin johtanut kohta oli muun muassa esteen nro 15 jälkeen, kun jos esteelle nro 14 vei liian pitkälle niin oma linja taittui suoraan kohti putkea ja näin eivät lukeneet esteen 15 päälle juoksua vaan säntäsivät putkeen. 

Radan haastavimmaksi kohdaksi kuitenkin osoittautui 18-19 väli. Itsekin ensiksi kavahdin, että onpa siinä tekemistä ja mille puolelle ja mitä sitä tekisin. Kuitenkin rataantutumisessa ratkaisu oli minulle selvä. 

Ensiksi ajattelin pakkovalssia 18 esteen taakse, koska Olli tulee hyvin pakkovalsseihin. Kuitenkin totesin, että jos menen 18 esteen (alla olevassa kuvassa este nro 3, koska piirsin radan uudestaan..) taakse niin en pysty ohjaamaan estettä 19, koska koira lähtee taittamaan linjaansa ohjaajan eteen.

Pakkovalssilla koiran linja taittuu ohjaajan eteen.
Toinen vaihtoehto oli työntää takaa kiertoon ja hidastaa omaa vauhtia niin, että koira pääsee edelle ja ohjata sitten viski-leikkauksella este nro 19. Tämä ohjauskuvio olisikin voinut toimia, mutta viski yhdistettynä seuraavaan takaa kiertoon ei ole hyvä yhdistelmä varsinkaan, kun Olli taittaa viskileikkauksella välillä todella tiukastikin eli olisi ohjautunut esteen nro 20 väärälle puolelle.
Takaakierto + viskileikkaus on toimiva ratkaisu, mutta sen jälkeinen takaa kierto on haastava näyttää.
Viimeisin ja paras vaihtoehto (ainakin omassa ohjaussysteemissäni) on tehdä japanilainen. Takaakierron jälkeen täytyy lähteä nopeasti liikkeelle ja työntää koira estelinjan toiselle puolelle. Kun tämä on tehty ohjaaja jättää koiran taaksensa ja samalla vaihtaa ohjaavan käden sekä katseen suunnan. Alla olevilla kuvilla on yrittänyt selventää koiran ja ohjaajan linjaa sekä ohjauskuviota. Jos et tiedä mikä tämä ohjaus on niin suosittelen, että katsot vaikka meidän ratasuorituksen: https://youtu.be/LPNb3HW2tSQ
Japanilainen
Ohjaajan ja koiran linjat, kun esteväliin 3-4 tekee japanilaisen.
Kovin monissa kisoissa en japanilaista ole käyttänyt. Treeneissä sitä välillä kuitenkin tulee harjoiteltu, kun ratakoukerot sitä vaativat. Se ei siis kuulu meidän perusohjauksiin, mutta kun linjaukset sitä vaativat niin se onnistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti