maanantai 2. toukokuuta 2016

Peruskuntoa!

Käytiin tosiaan Varalan tasotestissä huhtikuun alussa ja nyt päästiin vielä palauteluennolle samalla kun mitattiin kehonkoostumus. 

Tasotestisssä mitattiin laktaatti eli maitohappotasot verikokeella aina kilometrin välein. Yhteensä juostiin kuusi kierrosta, ensimmäinen max 130 sykkeellä ja siitä aina nostaen kymmennellä. Viimeinen kilometri juostiin täysillä. Mittauksilla saatiin selville omat syketasot aerobiseen ja anaerobiseen kynnysalueeseen. Juoksunopeus kertoi puolestaan kuntoluokituksen. 

Testi oli mukava tehdä, ei mitenkään tuskainen, kun alun sain hölkötellä tai oikeastaan jopa kävellä. Testin tulokset vähän jännitti. Olen kuitenkin aika paljon tehnyt töitä parantaakseeni omaa fysiikkaani. Ja olihan se pettymys lukea, että kuntoluokitukseni on heikko. Onneksi sentään vertailukohtana on kuntoilijat ja maksimaalisilla rajoilla pääsin sentään keskitasoon. Mutta peruskuntoa tulisi siis parantaa aika rajusti.

Ei ihme, jos mm. kisapäivät ovat minulla rankkoja ja palautuminen on pitkä, kun peruskuntoni on huono. Kisapäivinä syke on paljon peruskestävyysrajoissa pitkiäkin aikoja ja siihen päälle vielä spurtit lämmittelyssä ja itse kisassa. Lajiamme kuvailtiinkin kestävyys-intervalli -lajiksi.
Palauteluennolla tuli myös monia muita huomioita, miksi peruskunto tulisi saada kuntoon. Jos peruskuntoa ei ole riitävä, niin maksimaalista voimaa ei voi kehittää kuin tiettyyn pisteeseen. Sen jälkeen koko kehon järjestelmä alkaa romahtaa, kun maksimaalisen voiman kanssa tehdään liian rankkoja harjoitteita, joihin peruskunto ei riitä. Peruskunto antaa siis pohjan kaikeille urheilulle, se kasvattaa hapenottokykyä ja näin jaksamista sekä parempaa pohjaa maksimaalisiin suorituksiin. Tai oikeastaan maksimaaliset suoritukset paranevat suoraan, kun peruskuntokin paranee. 

Mitä sitten tulisi tehdä, että perukunto paranee? -> Lenkille. Lenkki tulisi suorittaa aerobisen kynnyksen alapuolella. Minulla se on kun syke on noin 125-155 kertaa/min. Lenkin pituus olisi hyvä olla noin 60-90 min. Tällaisia peruskuntolenkkejä tulisi tehdä 2-6 kertaa/viikossa. Aloittelijan tulisi aloittaa suhteellisen rauhallisesti, jotta kroppa ehtii palautua ja tapahtuu superkompensaatio. Kuitenkin lenkki tulisi tehdä niin tiheästi, että hyöty ei unohdu. Myöhemmin tulisi lisätä vauhtikestävyyslenkkejä. Maksimaalista treeni riittää harvemminkin kuin kerran kuussa ja sitä ennen peruskunto tulisi olla paljon parempi. Peruskunto lähtee paranemaan noin 3-6 viikon kuluttua, mutta pysyvämpiin tuloksiin tarvitaan vähintään 3 kk.
Koska lajissamme tarvitaan myös hyvää reaktiokykyä ja räjähtävää voimaa, ei sellaisen treenaamista saisi unohtaa kokonan. Kisakaudella olisi hyvä olla vain yksi PK-lenkki (peruskuntolenkki) ja sen lisäksi lihaskuntotreeniä ja lajiomaista intervallitreeniä sekä juoksuharjoitteita. Mutta koska oma peruskuntoni ei ole vielä niin hyvä, niin minun tulisi parantaa se ensiksi.

Yllättävää kyllä kuinka paljon voi tehdä väärin, kun ei tiedä mitä tekee. Sentään syödä olin osannut jotenkin oikein tai ehkä sitäkin liian vähän, kun rasvaprosentti oli entisestään pudonnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti